Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ












ΔΙΕΘΝΗΣ  ΑΡΚΑΔΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ
ΟΔΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30, ΑΘΗΝΑ 11524 §  Τ: 210-6983079 §  F: 210-6919888 www.isarcadia.org



“ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ”


Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011, στις 7.00 μ.μ., στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης παρουσιάζει την έκδοση ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ.
Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στο Ναό της Αγίας Φωτεινής Μαντινείας, που αποτελεί πρωτοποριακή αρχιτεκτονική μαρτυρία σύγχρονου χαρακτήρα και μοναδικού ύφους, ξεπερνώντας τον πρόσκαιρο επιφανειακό εντυπωσιασμό μέσα από μεταφυσικούς συμβολισμούς, (πρακτικά εφαρμοσμένους σαν απόσταγμα της οικουμενικής ελληνικής και της παγκόσμιας παιδείας και γνώσεως,) καθιστώντας το σημαντικό αυτό ελληνικό αρχιτεκτονικό μνημείο της Αρκαδίας, μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.
Το λεύκωμα αυτό περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα από ειδικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και κριτικούς Τέχνης, διανοητές και καλλιτέχνες. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται συγκεντρωμένο για πρώτη φορά με εκδοτική επιμέλεια του Πέτρου Σαραντάκη και συντονισμό ύλης του Δημήτρη Σούντρη, και τεκμηριώνει την σημασία του ελληνικού αυτού αρχιτεκτονήματος ως μνημείου πολιτισμού και έργου Τέχνης.
Αποσπάσματα από τα κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς και θα παρουσιαστεί δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ με ανέκδοτο υλικό αφηγούμενο από τον δημιουργό του Ναού αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Βάρκου, θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της έκδοσεως από την Δημοσιογράφο Ρίτσα Μασούρα, τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Α.Θ.Π. Νικόλαο Μουτσόπουλο και τον εμπνευστή και χορηγό της έκδοσεως κ. Νικόλαο Καλτεζιώτη,
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως και η έκδοση πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους, καθώς και της συμβολής τους στην προβολή των αρχών και αξιών του Αρκαδικού Ιδεώδους στον διακεκριμένο «δάσκαλο» της Αρχιτεκτονικής Καθηγητή κ. Νικόλαο Μουστόπουλο, τον δημιουργό του Ναού της Αγίας Φωτεινής αρχιτέκτονα κ. Κων/νο Παπαθεοδώρου, τον πρώτο Αρκάδα καλλιτέχνη - απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Τριπολίτη ζωγράφο και αγιογράφο κ. Νικόλαο Μπίσια και τον επιχειρηματία με διεθνή δραστηριότητα κ. Αθανάσιο Γκλίνο.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

" ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ "



Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη


     Γεννήθηκα στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένη από το 1975 και έχω μια κόρη. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Νηπιαγωγός. Μετεκπαιδεύτηκα για δυο χρόνια στο Τμήμα Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου της Αθήνας στο Μαράσλειο  και για ένα χρόνο στο Π.Ε.Κ Αρκαδίας Έχω πτυχίο Γαλλικών από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Εργάζομαι από το 1985 σαν νηπιαγωγός στη Δημόσια Εκπαίδευση και για τέσσερα χρόνια δούλεψα  σαν μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σπετσών, στο οποίο για ένα χρόνο ήμουν υπεύθυνη.  Με την ιδιότητα του παιδαγωγού και συγγραφέα κάνω εισηγήσεις σε σχολεία, σεμινάρια εκπαιδευτικών, συλλόγους γονέων,  πολιτιστικούς ομίλους, πολιτιστικά ιδρύματα (με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Συμμετέχω στο πρόγραμμα  του ΕΚΕΒΙ συγγραφείς στα σχολεία καθώς και σε καινοτόμα προγράμματα και εκδηλώσεις Σχολείων, Δήμων, Οργανώσεων (χωριά  SOS, Δήμος Αθηναίων)  που αφορούν την προώθηση του βιβλίου.

Το βιβλίο μου « Η  ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΤΟΥ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ» εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, επιλέχθηκε από την ομάδα συγγραφής σχολικών βιβλίων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υπάρχει σαν ανάγνωσμα στο βιβλίο ΓΛΩΣΣΑΣ τεύχος Β της Τετάρτης Δημοτικού. Το ίδιο βιβλίο, μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα Κορεάτικα.
Για το συγγραφικό μου έργο έχω βραβευτεί από την UNESCO σε εκδήλωση της Νομαρχίας  Πειραιά και Νήσων. Είμαι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Τρίπολης. Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ν.Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ, λειτουργώ Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά.


Σοφία Μαντουβάλου


Η Σοφία Μαντουβάλου γεννήθηκε στη Αθήνα το 1949. Σπούδασε ψυχολογία, εκπαιδευτική τεχνολογία και σκηνοθεσία. Στον Καναδά, στο ελληνικό σχολείο και στο Πανεπιστήμιο, δίδαξε ως βοηθός καθηγητής, γραφικές επικοινωνίες (σεναριογραφία, παραγωγή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού). Στην Αμερική, στο Μουσείο εκπαιδευτικής φαντασίας του Κλιβελαντ,  σχεδιάζει, γράφει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά σενάρια. Στην Ελλάδα εργάζεται στην Εκπαιδευτική τηλεόραση με ειδικότητα στην εκπαίδευση με τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Ελένη Πριοβόλου



Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί επί είκοσι τρία έτη. Έχει καταθέσει δεκαεπτά βιβλία για παιδιά και εφήβουs.



Νανίνα Σακκά

 Γεννήθηκα στο Χαλάνδρι στα δύσκολα χρόνια, στον πόλεμο του ’40. Ο πατέρας δάσκαλος. Η μάνα μύριζε γιασεμί. Η μια γιαγιά παραμυθού απ’ την Πελοπόννησο κι η άλλη Μικρασιάτισσα αλύγιστη στους ανέμους και στις θύελλες. Αυτές οι δυο μ’ έκαναν να γράφω τυλίγοντας στην αγκαλιά μου τον κόσμο. Λατρεύω τα ταξίδια και τις περιπέτειες. Έγινα δασκάλα γιατί ήθελα να έχω ήλιους τα μάτια των παιδιών. Στα παιδιά και στα χαμόγελά τους χρωστάω τη νιότη της ψυχής και το θαύμα να ελπίζω στο αύριο και στις καλύτερες μέρες.





Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

"ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΣΟΥ "






Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και υπήρξε συνδικαλιστής του αυτόνομου και ανένταχτου συνδικαλιστικού χώρου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της τότε Τράπεζας Πίστεως, καθώς και μέλος της Διοίκησης της ΟΤΟΕ. Παραιτήθηκε και αποχώρησε οριστικά από κάθε εκπροσώπηση λόγω διαφωνιών με την πολιτική του κινήματος.

Κατά τα έτη 1994-1995 εξέδιδε την εφημερίδα «Αίσθηση Λόγου και Τέχνης», μέσα από την οποία προβλήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Συνεργάστηκε δημοσιογραφικά με τις εφημερίδες «Καθημερινή της Κυριακής» «Νίκη» «Επενδυτής του Σαββάτου» «Real news» και τα περιοδικά «Ταχυδρόμος» «Επειδή» «Πανόραμα» «Μομέντο»
«Ηοmme» και «Εικόνες».

Το 1997 πρωτοδημοσίευσε στον τύπο, τα Αρχεία του Δρομοκαΐτειου, της προ και μετά-κατοχικής περιόδου, για όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που έζησαν μέσα στο Ψυχιατρείο, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Νικόλαος Δραγούμης και άλλοι πολλοί.

Τα έργο του έχει παρουσιαστεί: στο ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στο Δήμο Αθηναίων, στην

Πινακοθήκη Ψυχάρη, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στον Πολυχώρο Άγκυρα, στο Κέντρο Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στον Ιανό και αλλού, τόσο στην Αθήνα όσο και την Περιφέρεια. Το παραμύθι του, το «Δάκρυ του Μουτζούρη παρουσιάστηκε από το Δήμο Κυπαρισσίας και τους Ελληνικούς Σιδηρόδρομους για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή τους. Επίσης επιλέχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στον κατάλογο των παιδικών βιβλίων για τα Δημοτικά Σχολεία.

Έχει κάνει έμμετρες διασκευές θεατρικών έργων ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες: Χρήστο Νικολόπουλο, Νάκη Πετρίδη, Ανδρέα Αρτέμη, Στέφανο Κοντόπουλο, Αναστασία Παπαδημητρίου, Στάθη Μαραγκό, Φίλιππο Περιστέρη και Στάθη Μαραγκό με τον οποίο συνεργάστηκαν στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Ισοβίτες» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, αρθρογραφεί με κύρια θεματολογία του την κοινωνία και τον άνθρωπο.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

  Η Λένα Διβάνη γεννήθηκε στον Βόλο το 1955 και, εκτός από συγγραφέας, είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει ιστορικές μελέτες, μία συλλογή διηγημάτων, τέσσερα μυθιστορήματα, μία νουβέλα, τέσσερα βιβλία για παιδιά και έναν τόμο με τα τρία θεατρικά της έργα.
Η συλλογή διηγημάτων Γιατί δε μιλάς για μένα; πήρε βραβείο για πρωτοεμφανιζόμενους πεζογράφους. Το μυθιστόρημα Οι γυναίκες της ζωής της έχει μεταφραστεί στα ισπανικά, τα τουρκικά και τα ιταλικά και έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση από την ΕΤ1, ενώ το μυθιστόρημα Ψέματα μεταφράζεται στα τουρκικά, ρουμανικά και εβραϊκά.
Συνεργάστηκε με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού σε θέματα ομογένειας. Θήτευσε ως αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ.







Η Χαρίκλεια  Πολίτη -Μέλεγου γεννήθηκε στο Στάδιο Τεγέας και είναι εκπαιδευτικός Ε Σ. .Είναι αυτοδίδακτη στη ζωγραφική και μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις  στην Τεγέα και στον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης. Επίσης έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις.






Έργο κατ΄εξοχήν  αποκαλυπτικό αποτελεί η συλλογή  "Καλύψεις".
Έρχεται  να φανερώσει όλες εκείνες τις πτυχές των ανθρωπίνων σχέσεων,
μέσα στις οποίες, ίσως με θλίψη, συνειδητοποιούμε πως η κοινωνία μας
 παρά την πρόοδο και την εξέλιξη, εξακολουθεί να "καλύπτει" όσους  αδυνατούν
να υψώσουν το ανάστημά τους διεκδικώντας το δικιο, είτε λόγω συνήθειας  ή παιδείας
ή επιβολής του "ισχυροτέρου".
Ένα  σιωπηρό  κατηγορητήριο  με απρόσωπες φιγούρες και χρώματα,
ομπρέλες  και καπέλα - σήμα  κατατεθέν  της  συλλογής-ενώ ταυτόχρονα
στέλνει το μήνυμα της προσωπικής και κοινωνικής ισότητας!