Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΕΚΔΡΟΜΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Η «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» που προβάλλεται στη «Θόλο» είναι εξ ολοκλήρου παραγωγή του Ιδρύματος και εντάσσεται στον ευρύτερο προσανατολισμό του σε θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Χάρη στην τεχνολογική της υποδομή εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ η διαδραστικότητά της αφήνει περιθώρια στους θεατές να διαμορφώνουν τη δική τους πορεία κατά την περιήγηση και να βιώνουν κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία. Για την υλοποίησή της έχουν συνεργαστεί επιστήμονες του ΙΜΕ, όλων των ειδικοτήτων, και εξωτερικοί συνεργάτες. Για την ευγενική παραχώρηση, προς χρήση στο έργο, της ψηφιακής εργασίας τους για την τοπογραφική απεικόνιση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας όπως είναι σήμερα, θερμές ευχαριστίες οφείλονται: στον Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη, στην πρώην Διευθύντρια της Α' Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κα Άλκηστις Χωρέμη, στο Διευθυντή της ανασκαφής της Αρχαίας Αγοράς Καθηγητή κ. John Camp, στον αρχιτέκτονα της ανασκαφής της Αρχαίας Αγοράς Δρ. Richard Anderson και στους αρχιτέκτονες κ. Γιάννη Τσιώμη και κ. Γιώργο Ανδρεάδη. Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην Α' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για τη δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο, την παροχή τεκμηριωτικού υλικού και γενικά την πλήρη υποστήριξή της, καθώς και στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, για την παροχή τεκμηριωτικού υλικού και τη γενικότερη συμβολή της στο έργο.
Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά
Οι θεατές ξεναγούνται στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και, με την καθοδήγηση ειδικού μουσειοπαιδαγωγού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της. Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτηρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτήρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων. Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, καθώς ανεγέρθηκαν καινούργιοι ναοί, ωδείο, βιβλιοθήκη και νυμφαίο..


 Θωρηκτό Γ.Αβέρωφ», το πιο ζωντανο κομματι της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το θωρηκτό, ή σωστότερα θωρακισμένο καταδρομικό, «Γεώργιος Αβέρωφ» ήταν το πλοίο που ουσιαστικά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ελληνικού Στόλου στις δύο ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων της Έλλης και της Λήμνου που ουσιαστικά «κλείδωσαν» την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
            Το εν λόγω πλοίο καταξιώθηκε στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού αλλά και του Έλληνα Ναυτικού. Κατέστη η ζωντανή γραμμή σύνδεσης μεταξύ του ηρωικού Πολεμικού Ναυτικού (τότε Βασιλικού Ναυτικού) του 1912, των αγώνων του Έθνους που ακολούθησαν έως τη σημερινή εποχή. Πραγματικά δεν είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς τί πλήγμα ίσως να δεχόταν το Πολεμικό Ναυτικό στον ηθικό τομέα αν το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» είχε βυθιστεί, αν είχε χαθεί.
            Το 1941 το «Γεώργιος Αβέρωφ» κινδύνευσε να χαθεί, να βυθιστεί και μάλιστα από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό καθώς το πλοίο είχε θεωρηθεί άχρηστο για τις επείγουσες ανάγκες του Στόλου λόγω της πίεσης των Γερμανών και της επερχόμενης αποδημίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τη συνέχιση του Αγώνα κατά του Άξονα. Παραλίγο να επαναληφθεί το έγκλημα του 1921, όταν βυθίστηκε «τιμητικώς» με κανονιοβολισμό κοντά στη νησίδα Κυρά ο πάρων «Άρης» του Τσαμαδού. Τότε ήταν η οικονομική αδυναμία συντηρήσεως του πάρωνα…