Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου το βράδυ, σε μια κατάμεστη αίθουσα στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, η Ένωση Ενεργών Πολιτών και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος, διοργάνωσαν εκδήλωση – διάλεξη, με θέμα: «Σύγχρονες εξελίξεις και πορεία στο μέλλον, στη σκιά της κρίσης».
Εισηγητής ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Δημητρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία για την οικονομική κρίση που ταλανίζει όλους.
Σε δηλώσεις του πριν την ομιλία του, ο κ. Δημητρόπουλος παραδέχτηκε τη σκληρότητα των διεθνών συγκυριών που βιώνουμε καθημερινά, που έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των δημοκρατικών θεσμών, επισημαίνοντας ότι αυτό που αναδεικνύεται περισσότερο, είναι η οικονομική εξουσία. Ο κ. καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη διαμορφούμενη κατάσταση παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας ειδικότερα και σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. “Φοβάμαι ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουμε και στους οποίους βρισκόμαστε”, τόνισε συγκεκριμένα ο επιφανής συνταγματολόγος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ελλάδα τείνει να αλλάξει προς το χειρότερο και γι’ αυτό το λόγο, όπως επισήμανε, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, στις επάλξεις, ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημητρόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του τοπικού τύπου, μεταξύ των οποίων και σε ερώτηση για το ειδικό τέλος ακινήτων και τον εκλογικό νόμο. Διαβάστε τι απάντησε:
1) Για ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι):
“Είναι, προφανώς, αντισυνταγματικό μέτρο, διότι δεν είναι δυνατόν να συνδέεται η πρόσβαση σ’ ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, από την ικανότητα του πολίτη να καταβάλλει φόρους. Αυτό αντίκειται ευθέως στο άρθρο 2 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος, δηλαδή στην ανθρώπινη αξία. Φανταστείτε π.χ. να σας κόψω το νερό, γιατί δεν πληρώνετε φόρους!
Σε μια κοινωνία δικαίου, στοιχειωδώς τουλάχιστον, η πρόσβαση στα βασικά, στα κοινωνικά αγαθά, όπως πιστεύω είναι και το ηλεκτρικό ρεύμα απαραίτητο για τη ζωή όλων μας, πρέπει να είναι κάτω από λογικές προϋποθέσεις (και οικονομικές) και οπωσδήποτε να μην συνδέεται με την ικανότητα ή τη θέληση της καταβολής φόρων”.
2) Για αλλαγή εκλογικού νόμου:
“Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές. Μην νομίζετε ότι είναι όπως παλιά, ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση στα προβλήματα. Αυτό είναι μια μεγάλη πλάνη. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να δυναμώσουμε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Πρέπει να ενδυναμώσουμε την παρουσία των πολιτών σε όλους τους τομείς, διότι η Δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική ασπίδα για μας και, κυρίως, για τα παιδιά μας στο μέλλον, ώστε να σταματήσουν ενδεχόμενες βλέψεις, εφόσον και αν υπάρχουν.
Άρα λοιπόν, το ζήτημά μας δεν είναι μόνο οι εκλογές. Και δεν είναι οπωσδήποτε το πρωταρχικό ζήτημα. Οι εκλογές είναι ένας θεσμός και θα γίνουν όποτε η ηγεσία μας μάς οδηγήσει σ’ αυτές και οπωσδήποτε ένα εκλογικό σύστημα καλύτερο από το προηγούμενο, είναι απαραίτητο, κάπως αναλογικότερο θα πρέπει να είναι το νέο εκλογικό σύστημα. Θα πρέπει να διορθωθούν ατέλειες του προηγούμενου, με την πριμοδότηση των 50 βουλευτών με τους οποίους πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα και πολλές άλλες βελτιώσεις, που όμως δεν είναι της παρούσης να αναπτύξουμε”.
Αργύρης Καρδαράς
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως, η Ένωση Ενεργών Πολιτών Αρκαδίας και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης σας προσκαλούν σε ομιλία- συζήτηση με θέμα " Σύγχρονες εξελίξεις και πορεία στο μέλλον στη σκιά της κρίσης" 
Εισηγητής θα είναι ο κ Ανδρέας Δημητρόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση θα γίνει τη Δεύτερα 28 Νοεμβρίου 2011, και ώρα 8μ.μ στα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού ομίλου Τρίπολης.