Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ












ΔΙΕΘΝΗΣ  ΑΡΚΑΔΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ
ΟΔΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ 28-30, ΑΘΗΝΑ 11524 §  Τ: 210-6983079 §  F: 210-6919888 www.isarcadia.org



“ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ”


Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011, στις 7.00 μ.μ., στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης παρουσιάζει την έκδοση ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ.
Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στο Ναό της Αγίας Φωτεινής Μαντινείας, που αποτελεί πρωτοποριακή αρχιτεκτονική μαρτυρία σύγχρονου χαρακτήρα και μοναδικού ύφους, ξεπερνώντας τον πρόσκαιρο επιφανειακό εντυπωσιασμό μέσα από μεταφυσικούς συμβολισμούς, (πρακτικά εφαρμοσμένους σαν απόσταγμα της οικουμενικής ελληνικής και της παγκόσμιας παιδείας και γνώσεως,) καθιστώντας το σημαντικό αυτό ελληνικό αρχιτεκτονικό μνημείο της Αρκαδίας, μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας.
Το λεύκωμα αυτό περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα από ειδικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και κριτικούς Τέχνης, διανοητές και καλλιτέχνες. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται συγκεντρωμένο για πρώτη φορά με εκδοτική επιμέλεια του Πέτρου Σαραντάκη και συντονισμό ύλης του Δημήτρη Σούντρη, και τεκμηριώνει την σημασία του ελληνικού αυτού αρχιτεκτονήματος ως μνημείου πολιτισμού και έργου Τέχνης.
Αποσπάσματα από τα κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς και θα παρουσιαστεί δεκάλεπτο ντοκιμαντέρ με ανέκδοτο υλικό αφηγούμενο από τον δημιουργό του Ναού αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Βάρκου, θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της έκδοσεως από την Δημοσιογράφο Ρίτσα Μασούρα, τον καθηγητή αρχιτεκτονικής του Α.Θ.Π. Νικόλαο Μουτσόπουλο και τον εμπνευστή και χορηγό της έκδοσεως κ. Νικόλαο Καλτεζιώτη,
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως και η έκδοση πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους, καθώς και της συμβολής τους στην προβολή των αρχών και αξιών του Αρκαδικού Ιδεώδους στον διακεκριμένο «δάσκαλο» της Αρχιτεκτονικής Καθηγητή κ. Νικόλαο Μουστόπουλο, τον δημιουργό του Ναού της Αγίας Φωτεινής αρχιτέκτονα κ. Κων/νο Παπαθεοδώρου, τον πρώτο Αρκάδα καλλιτέχνη - απόφοιτο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Τριπολίτη ζωγράφο και αγιογράφο κ. Νικόλαο Μπίσια και τον επιχειρηματία με διεθνή δραστηριότητα κ. Αθανάσιο Γκλίνο.